Facilitator Constelatii de Familie - Carmen Bontas

Facilitator Constelatii de Familie

Despre constelatiile familiale

Metoda constelatiei familiale este o tehnica terapeutica fenomenologica, de grup sau individuala, care aduce in prim plan impactul dinamicii relatiilor familiale asupra modului in care ne traim astazi viata, utila in situatii traumatice, deblocarea situațiilor traumatice transmise transgenerational.

Intemeietorul acestei metode este Bert Hellinger psihoterapeut german. Eu am urmat aceasta formare cu Barbara Morgan psihoterapeut ( Anglia) si facilitator de constelatii familiale, eleva lui Bert Hellinger, editor al jurnalului https://www.theknowingfield.com/.
Abordarea acestei metode presupune tratarea problemei persoanei in contextul familiei sale extinse si urmareste gasirea solutiilor accesibile acesteia, in momentul prezent al vietii sale.
Se lucreaza o Constelatie de Familie atat individual cat si in grup.
Va invit sa vizitati pagina unde sunt postate evenimentele pentru a va inscrie la un workshop de Constelatii Familiale.

Constelatii Organizationale

Constelatiile Organizationale s-au desprins din Constelatiile de Familie a caror fondator este Bert Hellinger

Dinamica Sistemica in Organizatii am studiat-o cu cu Jan Jacob Stam – Olanda unul din cei mai mari specialisti in domeniu

In interviul de mai jos Bert Hellinger ne va prezenta diferite aspecte ale muncii de constelatii in campul organizational:

  1. Care este modelul pe care il aplicati atunci cand aveti de rezolvat o problema intr-o organizatie?

Bert Hellinger: In primul rand, ar trebui sa explic in ce consta modelul meu.

Acesta este derivat dintr-o forma de terapie ce poarta numele de constelatie familiala.

Mai exact, acest lucru inseamna ca o persoana dintr-un grup poate alege reprezentanti pentru membrii familiei sale si ii poate aseza in spatiu acolo unde doresc.

Pe masura ce acestia se aseaza in spatiu, ei incep sa se simta precum persoana pe care o reprezinta, chiar daca nu o cunosc.

Asadar, prin intermediul unei constelatii familiale, putem observa ce se intampla cu adevarat intr-o familie.

Daca aplicam acest lucru intr-o organizatie, alegand reprezentanti pentru angajatii acesteia si asezandu-i in spatiu, vom avea o viziune clara asupra emotiilor membrilor din companie.

  1. Ce vreti sa spuneti printr-o “viziune clara” si de ce este importanta aceasta?

Bert Hellinger: Sa presupunem ca directorul unei organizatii alege in mod intuitiv cativa reprezentanti – chiar si pentru propria persoana.

El isi va da seama foarte repede cum se raporteaza angajatii sai unul la altul.

De exemplu, este posibil ca directorul sa nu-si exercite autoritatea intr-o modalitate care sa ii motiveze pe angajatii sai.

Astfel, acestia nu simt ca ar trebui sa dea tot ce-i mai bun.

Intrebarea pe care ne-o adresam este ce putem face pentru a remedia aceasta situatie.

Un facilitator de constelatii organizationale va urma anumite etape pentru a observa ce trebuie sa faca pentru binele organizatiei.

De exemplu, poate ca el va aseza fata in fata directorul si managerii.

Si poate ca unii dintre ei vor simti ca nu se afla intr-o pozitie confortabila.

Un alt exemplu ar fi ca un manager care a intrat relativ recent intr-o organizatie sa incerce sa ia locul altuia mai vechi, ceea ce poate supara anumite persoane.

Asadar, facilitatorul trebuie sa aseze managerii intr-o anumita ordine astfel incat fiecare sa simta ca se aseaza pe locul lui.

  1. De cat timp lucrati cu metoda constelatiilor organizationale ?

Bert Hellinger: Pentru inceput, am fost profesor, iar mai tarziu am aplicat dinamica grupului in scoli.

Am avut un succes foarte mare in scolile din Africa de Sud in care am predat.

Asadar, am invatat cum sa lucrez cu grupuri de oameni care pe de o parte se simt provocati, iar pe de alta parte simt ca au dreptul sa-si ocupe locul si sa-si asume responsabilitatile in functie de ocupatia lor.

  1. Intr-un context de business, care este provocarea fiecarui membru al organizatiei si care ar trebui sa fie contributia fiecaruia in acea organizatie?

Bert Hellinger: Primul lucru este ca fiecare membru trebuie sa respecte autoritatea directorului.

Pe de alta parte, directorul ar trebui sa-si foloseasca autoritatea astfel incat sa scoata ce este mai bun din angajatii sai.

De fapt, el este in serviciul celorlalti angajati.

In momentul in care acestia vor intelege acest lucru, atunci se vor bucura de o anumita libertate, ceea ce le va permite sa se dezvolte.

Daca sunt impartiti in mai multe grupuri, atunci ei trebuie sa fie coordonati.

De asemenea, acest lucru are loc pe baza anumitor reguli: sa dea raportul in legatura cu ceea ce au facut, sa isi exprime nevoile pe baza acestui lucru si sa mentioneze care este planul urmator.

Daca fiecare manager va oferi aceste informatii intr-o sedinta, atunci toti vor sti ce se petrece in organizatie.

Este foarte important ca nimeni sa nu-i intrerupa pe masura ce vorbesc.

Apoi fiecare vede cum isi poate aduce contribuitia si cum poate coopera cu ceilalti.

  1. Din experienta dumneavoastra, care au fost principalele probleme pe care le-ati observat intr-o organizatie?

Bert Hellinger: Primul lucru pe care il observ este daca directorul isi exercita autoritatea cu scopul de a fi in serviciul celorlalti.

Cateodata, multi dintre noi vrem sa fim “democratici” si sa parem ca ii sprijinim pe angajati, insa exista anumite decizii care ar trebui sa fie luate de sus.

Daca directorul va discuta mereu astfel de probleme cu angajatii sai, va pierde foarte mult timp si foarte multa energie.

Asadar, directorul trebuie sa fie adevarata autoritate.

Iar aceasta autoritate este acceptata in momentul in care ceilalti simt ca este slujba lor sa faca acest lucru.

Autoritatea este respinsa sau are efecte opuse in momentul in care un angajat isi asuma puterea fara sa o foloseasca in serviciul celorlalti.

Acest lucru este foarte important.

In al doilea rand, angajatii trebuie sa aiba o descriere clara a responsabilitatilor lor.

Trebuie sa existe limite concrete intre sarcinile acestora astfel incat niciunul sa nu intervina in munca celuilalt.

Si, de asemenea, trebuie sa existe cooperare intre departamente diferite astfel incat munca sa fie indeplinita cu succes.

  1. Ce tipuri de conflict de autoritate sunt intalnite intre un director si un manager?

Bert Hellinger: Directorul unei organizatii dispune de cea mai mare autoritate, iar managerul isi poate exercita autoritatea doar daca are acordul directorului.

Asadar, primul pas este sa il respecte pe director. Acesta este cel mai important lucru deoarece oamenii care sunt respectati ofera cel mai mult.

  1. Ne puteti da un exemplu in care directorul nu este respectat?

Bert Hellinger: Sa presupunem ca un manager crede ca este mai bun decat directorul si isi doreste sa schimbe organizatia conform propriei viziuni.

Pe de alta parte, exista alti angajati in organizatie care ii sunt fideli angajatorului, ceea ce va produce un dezechilibru.

Un manager care nu isi respecta superiorul trebuie sa fie concediat. Nu exista o alta solutie.

Alte probleme pot aparea atunci cand un angajat de pe o pozitie inferioara isi doreste sa ajunga in varf, fiind capabil sa rastoarne locurile celorlalti.

Aceasta atitudine va genera o stare de nesiguranta in randul celorlalti colegi.

  1. Cum observati aceasta atitudine intr-o constelatie organizationala?

Bert Hellinger: O astfel de atitudine este observata imediat deoarece angajatii se raporteaza cu ura sau dusmanie la celalalt.

Iar aceste emotii sunt resimtite in cadrul unei constelatii.

Daca observam acest scenariu, avem posibilitatea de a restabili ordinea fireasca.

  1. Cum facem acest lucru?

Bert Hellinger: Directorul trebuie sa faca acest lucru.

Invoca o sedinta, iar cel mai bun lucru este sa le permita celorlalti sa-si exprime atat nevoile, cat si scopurile astfel incat munca nimanui sa nu fie in zadar.

Daca angajatii au ascultat ce a avut fiecare de spus, atunci fiecare trebuie sa vada ce poate ameliora astfel incat sa fie satisfacute nevoile tuturor.

  1. Din punctul de vedere al unui facilitator, cum ajungi la o solutie prin intermediul muncii de constelatii organizationale?

Bert Hellinger: Daca lucrezi cu un grup de oameni si daca ii asezi intr-o constelatie, poti observa cu usurinta care este locul in care fiecare se simte bine.

Deoarece avem reprezentanti, nimeni nu va “risipi” constelatia din simplul motiv ca fiecare reflecta ceea ce se intampla de fapt.

Aceasta metoda este foarte eficienta deoarece clientii nu se pot apara, nici un motiv sau pretext nu ii va ajuta deoarece constelatia ce se desfasoara nu face altceva decat sa arate cum stau lucrurile in realitate.

Simpla rearanjare a oamenilor in constelatie si reactia reprezentantilor poate oferi diferite solutii.

Asadar, constelatia organizationala, ca si cea familiala, este un instrument puternic care scoate la iveala adevarul intr-o organizatie.

  1. Observandu-va munca, am vazut ca exista oameni care rostesc diverse afirmatii in anumite momente sau care recurg la anumite gesturi. Ce incercati sa demonstrati prin intermediul lor?

Bert Hellinger: Cateodata, le permit oamenilor sa se aplece in fata celor pe care i-au dispretuit.

Doar o mica plecaciune in forma de respect.

Dupa un astfel de gest, observam imediat cum se schimba intreaga dinamica.

Pe de alta parte, daca cineva a ranit pe altcineva, ii spun sa rosteasca “Imi pare rau”. Atat.

Iar daca acest lucru este realizat cu respect, atunci totul se schimba.

  1. Ce se intampla atunci cand cineva este concediat pe nedrept?

Bert Hellinger: Daca cineva este concediat pe nedrept, ceilalti vor simti nesiguranta, iar loialitatea lor nu mai este la fel de puternica precum inainte.

Asadar, trebuie sa fim foarte atenti cu acest aspect.

Daca cineva a fost concediat pe nedrept, atunci persoana care a facut acest lucru ar trebui sa rosteasca: “Observ ca te-am concediat pe nedrept…”

Iar daca este necesar, el poate sa adauge: “Observ ca te-am concediat pe nedrept, asa ca te chem inapoi”.

Daca acest lucru nu se poate realiza, directorul poate spune urmatoarele: “Imi pare rau pentru toate aceste lucruri”, iar persoana concediata se poate simti respectata.

Cateodata, directorul se poate oferi sa o sprijine pentru a-si gasi un alt loc de munca.

  1. Ce poate face o organizatie pentru a preveni problemele relationale cu care se confrunta?

Bert Hellinger: Daca angajatii au vreo idee despre Ordinile care exista in spatele oricaror relatii, cum ar fi schimbul intre a da si a primi, atunci ei pot evita o multime de probleme.

Pe de alta parte, fiecare organizatie se poate confrunta cu probleme din cand in cand, iar daca avem de-a face cu un conflict, exista o serie de metode care ne pot ajuta sa il observam si sa gasim o solutie.

Daca doriti sa aflati mai multe despre metoda de Constelatii Organizationale, va asteptam la workshopul nostru sau la sedintele individuale.