Logopedie - Carmen Bontas

Logopedie

Servicii logopedice

• consultatie logopedica • evaluarea varstei psihologice a limbajului • stabilirea coeficientului de inteligenta • terapie logopedica • evaluarea si stimularea dezvoltarii limbajului de la 3 luni

Terapia logopedica se centreaza pe cunoasterea particularitatilor psihicea le formarii si evolutiei limbajului, ale caracteristicilor dezvoltarii psihismului, avand ca principal obiectiv recuperarea tulburarilor de limbaj.

Tulburarile de limbaj includ toate deficientele de intelegere si exprimare orala, descriere si citire, de mimica si articulare. Orice tulburare, indiferent de forma sa, care se rasfrange negativ asupra emisiei sau perceptiei limbajului, intra in categoria tulburarilor de limbaj.

Tulburari de pronuntie: dislalie, rinolalie, disartrie
Tulburari de ritm si fluenta: balbaiala, logonevroza, tahilalie, bradilalie, aftongie,
Tulburari de voce: disfonie, raguseala vocala, fonastenia, mutatiile vocii, afonie
Tulburaridescris-citit: dislexie,disgrafie,alexie,agrafie
Tulburari polimorfe: afazie, alalie
Tulburari de dezvoltare: mutismul electiv, intarziere in dezvoltarea limbajului
Sedintele logopedice contin: exercitii si jocuri de scurta durata, variate pentru corectarea pronuntiei, aritmului si fluentei vorbirii, a tulburarilor de voce formarea structurilor perceptiv-motrice de orientare temporala, spatiala, forme, marimi, culori dezvoltarea structurii gramaticale stimularea comunicarii expresive corectarea scris-cititului cresterea increderii in sine, reducerea agresivitatii si inlaturarea insuccesului scolar prin dezvoltarea capacitatii de comunicare

Cand ne adresam unui logoped ?
Mergem la logoped in cazul in care sesizam ca este ceva in neregula cu limbajul copilului. Fara a avea cunostinte de specialitate. Parintii observa cu usurinta anumite probleme cum ar fi: pronuntarea incorecta sau omiterea unui asa mai multor sunete vorbirea nazala, fonfanita articularea defectuasa a cuvintelor repetarea sau prelungirea unor sunete,silabe sau cuvinte aparitia unor blocaje sau spasme rostirea unor cuvinte vorbirea rapida vorbirea lenta pierderea vocii vocabular foarte redus(4-5 cuvinte) dificultati de scris si citit intarzieri in dezvoltatea vorbirii

La ce varsta ar trebui sa duc copilul la logoped ?
Varsta ideala terapiei logopedice este de 4-5 ani, insa daca se observa tulburari de limbaj inainte de aceasta varsta, se poate aduce copilul si la 2,5 ani.

Cat dureaza terapia logopedica ?
Terapia logopedica in tulburarile usoare dureaza 9-12 luni, iar in tulburarile asociate (redard, autism sever),terapia se poate intinde de la un an la toata viata. Trebuie sa tinem cont ca fiecare persoana este unica si reactioneaza diferit, de aceea perioada terapiei se poate scurta sau prelungi. Daca ne referim la o sedinta, aceasta dureaza 40-50min, iar in cazul tulburarilor speciale, se aloca 25-30 min.

De cate ori venim pe saptamana ?
Este recomandat sa venim la logoped de 2-3 ori pe saptamana.

Pot sa asist si eu la sedinta, impreuna cuc opilul? Nu este recomandat sa participati impreuna cu copilul la sedinta logopedica, deoarece logopedul trebuie sa stabileasca o relatie directa cu copilul, este nevoie de disciplina didactica, iar parintele ar fi un factor perturbator, sedinta desfasurandu-se doar logoped si copil. Parintele contribuie si el in treapie, insa acasa, exersand ceea ce logopedul indica.

Cum se deruleaza efectiv o sedinta de logopedie ? Terapia presupune exercitii specifice fiecarei tulburari, de exemplu: exercitiiale aparatului fonoarticulator, pronuntia de silabe, cuvinte, propozitii, poezii, cantece, ghicitori, povestire dupa imagini Implicarea copilului in jocuri care dezvolta atentia, inteligenta, memoria si stimuleaza reactiile verbale. De asemenea, se implica copilul in discutii accesibile varstei, care conduc la fluidizarea limbajului si dezvoltarea interesului pentru activitatile desfasurate.

In cat timp voi vedea rezultate ?
In functie de severitatea tulburarii, se pot vedea rezultate si in 2-3 luni (la copii cu intelect normal) sau dupa1 an de munca (la copii cu tulburari asociate: retard, autism, ADHD etc.)

De ce sa aleg un logoped particular?
Tulburarile de vorbire afecteaza si transforma intreaga personalitate a copilului, prin frustrarile dobandite din lipsa/distorsionarea comunicarii cu ceilalti. Indiferent daca aceste schimbari sunt majore sau nu, copilul are nevoie de ajutor specializat, constant, dar mai ales individualizat.