Psihologie clinica - Carmen Bontas

Psihologie clinica

Psihologie clinica si psihodiagnostic

Ce este psihologia clinica?

Psihologia clinică este știința care studiază mecanismele psihologice implicate în starea de sănătate și boală, situata la confluența psihologiei cu medicina.

Este orientată spre optimizarea resurselor psihice ale omului și a posibilităților sale de adaptare, la armonizarea dezvoltării psihice și reabilitarii psihice.

Evaluarea clinica

Se face pentru cunoasterea factorilor psihologici cu relevanta pentru sanatate si boala in care se utilizeaza metode precum testarea psihologica si interviul clinic si privesc aspectele afective, cognitive,  comportamentale, psihofiziologice precum si cele de personalitate.

 •  Psihodiagnostic si evaluare clinica
 • Interventie psihologica

Psihodiagnosticul reprezinta un act complex de evaluare  si implica urmatoarele demersuri:

 • Investigarea si psihodiagnosticul tulburarilor
 • Evaluarea psihologica a starii de sanatate psihica pentru desfasurarea unor activitati care presupun examinare psihologica
 • Evaluare cognitiva si neuropsihologica
 • Evaluare comportamentala
 • Evaluare subiectiv-emotionala
 • Evaluarea personalitatii si a mecanismelor de coping/ adaptare/ defensive
 • Evaluarea unor aspectepsihologice specifice cuplului, familiei sau altor grupuri
 • Evaluarea contextului familial, profesional, social (ex. calitatea vietii, functionarea sociala), economic, cultural în care se manifesta problemele psihologice
 • Evaluarea gradului de discernamant al persoanelor, in limitele competentei psihologului
 • Evaluarea dezvoltarii psihologice
 • Alte evaluari in situatii care implica componente psihologice clinice (ex. chestionare de interes in consilierea vocationala )

Interventie psihologica

Interventia psihologica efectuata de psihologul clinician poate implica:

 1. Activitatea de preventie a tulburarilor psihice– are in prim plan promovarea sanatatii si a unui stil de viata sanatos
 2.  Consiliere psihologica si psihoterapiesuportiva

– psihoterapie centrata pe problema (individuala, de grup, cuplu şi familie);

– psihoterapie  de relaxare, sugestie, hipnoza;

– interventie psihoterapeutica specifica in cazul tulburarilor de personalitate, anxietate, depresie, tulburari distimice, sindrom anxios-depresiv, fobii, atacuri de panica, obsesii si compulsii, tulburari afective, tulburari de somn, nevroze, tulburari de comportament alimentar, tulburari cauzate de stres, posttraumatice, tulburari de adaptare, de control al impulsului demente, tulburari aparute ca urmare a accidentelor vasculare cerebrale (AVC), tulburari de memorie, etc

– optimizare şi dezvoltare personala, autocunoastere;

– managementul conflictului şi negociere.

 1. Consiliere psihologica si psihoterapiespecifica obiectivelor medicale particulare

– consilierea în situatii de criza şi asistenta bolnavilor terminali (tumori canceroase, alte boli cronice), psihoterapia tulburarilor mentale datorate unor conditii medicale generale, tulburarilor afective datorate hipotiroidismului cu simptome depresive, etc.

– consiliere psihologica specifică obiectivelor medicale (ex. cresterea aderentei la tratament, modificarea stilului de viata, pregătire preoperatorie, consiliere postoperatorie).

Astfel, sunt investigate aspecte legate de sanatatea clinica sau psihosomatica, urmarindu-se atat optimizarea starii psihice a persoanelor sanatoase, cat si preventia tulburarilor psihice, psihologul clinician indeplinind urmatoarele functii:

– psihodiagnostic si evaluare psihologica clinica a persoanei sau care solicita incadrarea in grad de handicap si/sau orientarea profesionala, evaluare cognitiva (stabilirea coeficientului de inteligenta IQ/coeficientului MMSE)

– expertiza specifica a factorilor implicati in sanatate si boala, la cererea unor institutii abilitate, stabilirea gradului de discernamant;

– evaluari psihologice complexe în situaţii de: stabilirea aptitudinii pentru adoptie

Evaluarile psihologice clinice se finalizeaza cu eliberarea unui aviz psihologic care sa ateste starea de sanatate psihica, aptitudinea sau/si, dupa caz, cu  un Raport de Psihodiagnostic si Evaluare Clinica.

Examen psihologic handicap la domiciliul !

In dorinta oferirii de servicii persoanelor cu handicap nedeplasabile efectuam consultatii la domiciliu, pe raza municipiului Ploiesti: examen psihologic Comisia de Handicap (MMSE, GAFS, ADL, IADL, QI )

Evaluarea copilului pentru incadrarea in grad de handicap

Rezultatele evaluarii psihologice se consemneaza in fisa de evaluare psihologica a copilului, formular tip prevazut in anexa 8 din Ordinul nr 1985/2016 si care cuprinde in detaliu evaluarea personalitatii copilului pe urmatoarele arii: aria senzorio-motrica, aria logica (gandire, memorie, atentie, imaginatie), aria afectiv-motivationala, vointa, limbajul si comunicarea, activitati ludice, invatarea, creativitatea, varsta si coeficientul de dezvoltare, respectiv IQ-ul, caracterul, aptitudinile si comportamentul social.

In urma evaluarii psihologice, psihologul clinician poate face recomandari privind reabilitarea copilului sau a adultului precum: consiliere psihologica, psihoterapie, logopedie, evaluare psihiatrica sau poate recurge la o reevaluare psihologica intr-un timp stabilit.

Aviz psihologic si profil psihologic voluntariat (SMURD,IGSU)

Pentru exercitarea activitatii de voluntariat ( SMURD, IGSU), candidatul trebuie sa detina urmatoarele aptitudini si abilitati: acuitate vizuala si auditiva normala, inteligenta peste medie, sociabilitate, echilibru emotional, adaptare la sarcini de lucru schimbatoare, rezistenta la sarcini repetitive, memorie dezvoltata, responsabilitate, altruism.

Fiecare act eliberat de psiholog va fi securizat prin aplicarea unui timbru profesional peste care va fi aplicata stampila cabinetului psihologic autorizat sa efectueze evaluarea psihologica.